Peter Wendelboe / Retrospektiv.
Kunstudstilling med mere end 70 års kunstværker på Hirtshals Fyr

Han er manden bag klaphatten. Det var også ham, der i 1981 gjorde runde badges med sjove, provokerende tekster til en landsdækkende modedille. Og i 2007 kulminerede hans mere end 10 år lange situationistiske kunstværk ”Pufedorf” for åben skærm - sammen med chefredaktør og journalist Mads Brügger - i DR2-programmet ”Den 11. time”.

Han er oprindeligt uddannet lærer og har lavet grafik for CNN i Atlanta, drevet trykkeri og provinsens største spøg- og skæmtbutik og redigerer på 27. år Danmarks ældste netavis: kanalblokhus.dk.

Men nok kun få husker, er at han allerede i slutningen af 1960’erne og ca. 20 år frem skabte i hundredvis af jernskulpturer, malerier og grafik, udstillede på alle de statsanerkendte, censurerede udstillinger og solgte til Statens Kunstfond, kommuner, private og firmaer.

For første gang nogensinde samles Peter Wendelboes forgrenede kunstneriske udtryk i udstillingen på Hirtshals Fyr, der samtidig markerer hans 80-årsfødselsdag, mandag den 29. august 2022.

- Der er en personlig, kraftig holdning i Peter Wendelboes metalskulpturer, der er gennemtrængt af udpræget tidsoplevelse og ikke sjældent af ironisk samfundskritik, skrev en af samtidens største kunstanmeldere, Jan Zibrandtsen, i Berlingske Tidende.

- Han viser sin evne til at administrere såvel et materiale som dets komponenter med den såre sjældne blanding af nerve og selvdisciplin. Der er øglernes urkraft i dem! Peter Eriksen i Fyens Stiftstidende.

Udstillingen koncentrerer sig om årene 1968-1972, men viser samtidig, hvad der lå forud og også eksempler på, hvad der fulgte efter. - Den kan således ses som et slags foreløbigt monument og en vejledning til fortsat fordybelse i Peter Wendelboes overraskende billedverden.

I forbindelse med udstillingen har sønnen Hans Wendelboe Bøcher, Horne, skrevet og udgivet den gennemillustrerede bog ”Øglernes urkraft – Peter Wendelboe retrospektiv”. Efter at have læst om sig selv, skrev Peter Wendelboe på facebook: "- Hans har i bogen brugt megen energi og research på at forklare mit liv som kunstner på en måde, som jeg aldrig selv har set det. Det er først nu, efter at jeg har læst hans bog, at jeg forstår, hvad det er, jeg har gået og lavet livet igennem."

I bogens forord sammenfatter tidligere kultur- og undervisningsminister Bertel Haarder: "- Vanetænkning ligger Peter Wendelboe fjernt. Han insisterer på at udvikle sig og prøve noget nyt. Han er en høj begavelse, også kunstnerisk, og har et herligt temperament."

Bogen udkommer den 27. august og kan købes i boghandelen eller i forbindelse med udstillingen.

Udstillingen i Assistenthuset ved Hirtshals Fyr åbnes lørdag den 27. august kl. 13 af Helle Bak Andreasen, formand for Kultur-, fritids- og landdistriktsudvalget i Jammerbugt Kommune og løber til og med lørdag den 3. september, åben daglig fra kl. 13 til 17. Peter Wendelboe vil selv være til stede ved ferniseringen. Alle er velkomne.

plakat urkraft

 < Tilbage

Støt Hirtshals Fyr

Vær med i Støtteforeningen

Image

Hirtshals Fyr

© 2023, Way2ShortCut I/S

Adresse.

Hirtshals Fyr
Fyret 2
9850 Hirtshals

Kontakt.

Hirtshals Fyr Fond
Fyret@hirtshals-fyr.dk
Fyret: +45 61 28 18 62
Formand: Kurt Bærentsen +45 25 27 10 50
CVR-NR. 31 40 29 21

Kontakt.

Støtteforeningen Hirtshals Fyr
Stoetteforeningen@hirtshals-fyr.dk
Formand: Peter Jensen +45 40 14 71 38
CVR-NR. 34 75 64 49